Szerző Téma: Rádióamatőr tradíciók  (Megtekintve 4800 alkalommal)

Nem elérhető ha2mn

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA2MN's PAGES
Rádióamatőr tradíciók
« Dátum: 2019 Június 15, 15:00 »
Valamikor régen rádióamatőr körökben alapvető etikai követelmény volt - és szerintem ma is az-, hogy rádióamatőr témájú, rádióamatőröknek szóló nem hivatalos megnyilatkozásokat, közleményeket az éterben használatos becenévvel és hívójellel jegyzik.

Aki nem rendelkezne hívójellel (de rádióamatőrnek érzi magát), lezárásként becenévvel történő aláírás is megtenné.

Ennyi elegendő, bár sokan mondandójukhoz még jókívánságot (73 de, 73, dx de becenév, hívójel - tetszés szerint) is hozzáfűznek.

A becenév-hívójel lezárás megtiszteltetés rádióamatőr társaink felé, egyben azzal az előnnyel jár, hogy ha egy amatőrtársunkat meg szeretnénk szólítani, akkor azt az évszázados tradíció szerint becenévvel kezdve megtehetjük.  Ez sokkal kedvesebb megszólítási forma, egyben az összetartozás/cimboraság jele/jelzése egy puszta hívójel alkalmazása helyett.

Annyit még hozzáfűznék a fiatalok kedvéért, hogy a rádióamatőrök életkortól függetlenül tegezik egymást.

Nagyon régóta szerettem volna e tradícióra, egyben alapvető udvariassági formulára felhívni a figyelmet.

Köszönöm!
73, dx de Tibi, HA2MN

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:Rádióamatőr tradíciók
« Válasz #1 Dátum: 2019 Június 15, 17:19 »
Erre gondolsz?
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető ha2mn

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA2MN's PAGES
« Válasz #2 Dátum: 2019 Június 15, 18:54 »
Igen, Gyuri.

Hozzászólásom nem személyes célzatú, nekünk a mi nagy öregjeink (RIP) így tanították.

Köszönöm!
73, dx de Tibi, HA2MN

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2019 Június 15, 21:21 »
Aki esetleg nem tudná a Profil menüben van az állandó aláírás lehetősége.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

ha3flt

• Vendég
« Válasz #4 Dátum: 2019 Június 15, 23:01 »
Na, megint kezdődik. Pont nemrég írtam a faluról. A múltban jó párszor próbáltam a hívójelem helyett semleges neveken jelen lenni - a fórum szabályzata sem tiltja -, főleg mert olyan beszélgetések folytak, amikhez nem akartam a nevem adni, mivel léteznek olyanok, akiknek fontos, hogy a jelenlegi és jövőbeni munkahelyeikről ne legyen követhető a (hobbi)tevékenységük, semmilyen gyanúba ne keveredjenek, hogy valami érdekli az éppen elfogadott tömegtevékenységeken és tömegkultúrán túl, szóval ami kellőképpen jelentéktelen és így veszélytelen.

Hát ezt rég elbuktam, mert sokan képtelenek megérteni, miért alakult ki ez a "névtelenség" egy olyan korban, amikor minden és mindenki betű szerint nyilvántartható, visszakereshető és kiszámítható, profilozható fényképpel, mindennel. Bőven akadnak rémtörténetek, hogy munkaadók milyen információkat használnak fel állásinterjúk során. A "nagy öregekről" maximum hozzávetőleges akták voltak, hacsak nem állt rájuk komoly apparátus. Ezzel szemben Feri vagy még Béla minden újabb regisztrációt követően közölte velem, hogy “látlak, Tibi”...

Pedig nem a pedigré számít, hanem a leírtak korrektsége, a felkészültség... én legalábbis azt keresem, és "névtelenül" sem írtam más erkölccsel stb. és nem a másik életpályája érdekelt. De ha ez így van, mi változott, hogy például (eddig) bob bob maradhatott? Csak annyi, hogy már nem lehet kiutálni több, nyilvánvalóan hívójeles, de más néven regisztrált felhasználót, egyrészt mert már többen vannak, mint akkor, másrészt mert lehetnek akár 50-70 évesek is - én akkor nem voltam annyi. És közben eltelt 6-8 év, ha nem több. Ugye, milyen bájos az emberi lény?

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2019 Június 16, 08:06 »
Tibor nem értem mi a gond , ez egy rádióamatőr fórum.
 Teljesen normális hogy legyen ott a hívójel.
 A sarki boltban Gyuri vagyok,  a rokonok és az ismerősök  úgy tudják hogy Erős György vagyok.
 Vannak emberek akik félreértik a személyiségi jogokat,  ők nemsokára ott tartanak hogy a QSO -t úgy akarják megcsinálni hogy nem közlik - eltitkolják a hívójelüket , már ha van egyáltalán.
 Így van itt ezen a helyen hívójel nélkül bármit lehet írni.
 Nekem ezen a helyen fura az alias -noname , de tudomásul veszem és kész.
Az ember jelleme -tudása nem változik attól hogy más néven adja el -elő magát.
Szerintem nem kell ezen "rugózni" minden nap farsang van és kész.
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2019 Június 16, 08:20 »
A másik vicces dolog hogy az NMHH adatbázisban a hívójel mögött csak üres sorok vannak.
De tényleg volt már erről szó itt.
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető ha7sg

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2019 Június 16, 12:21 »
Sziasztok!
2MN Tiborral én személyesen egyetértek a megszólítás, köszöntés, azonosíthatóság tekintetében.
Részemről -remélem mindig- próbáltam figyelni, hogy használjam is.

Pár félreértést el lehet kerülni, ha egyértelműsítjük, hogy kinek a levelére válaszolunk.
Velem többször megtörtént, hogy a válasz írása közben érkezett a témában újabb hozzászólás. (ok, minek írok hosszan..)
A megszólítás ekkor jól jön.

Meg némi udvariasságot is jelent.
« Utoljára szerkesztve: 2019 Június 16, 13:15 írta ha7az »
73: 7SG Gabor

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2019 Június 19, 17:16 »
A másik vicces dolog hogy az NMHH adatbázisban a hívójel mögött csak üres sorok vannak.
De tényleg volt már erről szó itt.
Nem  vicces jol teszi . Gondolj bele egyik honapban dicsekszem hogy vettem  ftdx 50000
Másik honapban azt expediciora keresek társat . Sajnos sok esèly van hogy amig távol vagyok valaki kirámolja a lakásom.  Forumkon szerzett informáciok nem annyira jellemzöek de pl.facebook már hirhedt az ilyen tippekröl.

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2019 Június 19, 21:06 »
Én ha rádiótolvaj betörő lennék és 70-nél nagyobb lenne az IQ-m, antenna és körbeszaglászás alapján törnék be, nem hívójelkönyv meg fészbúk alapján.
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2019 Június 19, 22:39 »
Nem  vicces jol teszi . Gondolj bele egyik honapban dicsekszem hogy vettem  ftdx 50000
Másik honapban azt expediciora keresek társat . Sajnos sok esèly van hogy amig távol vagyok valaki kirámolja a lakásom.  Forumkon szerzett informáciok nem annyira jellemzöek de pl.facebook már hirhedt az ilyen tippekröl.

Lajos! Erre találták ki a riasztókat és a fegyveres járőrszolgálatot. Nem az NMHH adatbázisából dolgoznak a zsiványok. De tegyék, ha golyót akarnak a fenekükbe.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

ha3flt

• Vendég
« Válasz #11 Dátum: 2019 Június 20, 01:36 »
Nem értem ezt a vagány hangot, főleg a volt szoc. országokban nem védheted meg a dolgaidat és magad rendesen még mindig. A másik, hogy tök mindegy, milyen adatbázis, ami egyszer felkerül, az jó darabig ott is marad, ha nem éppen 25 évig, és nagyon fejlett technikák léteznek, amik másodpercek alatt összerakják a részleteket. Részletekből meg több mint elég van. Általában is a polgár szokott lenni a legnaívabb, hányféleképpen cseszhetik át...

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2019 Június 20, 05:33 »
Tibi felvetéséhez : Ez bizony így van-a rádióamatőrök között, a rádióamatőr sávokban.
Ez itt ellenben egy fórum, egy internetes fórum. Ott az a szokás, hogy valamilyen nick -név mögé "bújnak" fórumozók.
Történetesen éppen a hívójelüket használják azonosítóként-többnyire. Nem mentegetni akarom magam; évek óta tervezem,hogy "aláírás-stb."
Úgy gondolom, nem a személyem a fontos, a mondanivalómon kell legyen a hangsúly.
(Gondold csak el; jó játék! Adott szöveget nem mindenkitől fogsz egyformán fogadni. Ugye milyen érdekes ? Vagy csak én érzem így ? Mindegy.)
Tehát: a téma a lényeg. Jól félre lehet vinni. Itt például az udvariasságtól eléggé hamar eljutottunk a személy-vagyon biztonsághoz. :D :D
hasonló hibába mindegyikőnk bele szokott esni. na jó, én biztosan.
Az is egy udvariassági formula, hogy elnézzük-legalább önmagunknak-ha már másnak nem. -_-

Nem elérhető CB szökevény

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2019 Június 20, 07:07 »
Nem értem ezt a vagány hangot, főleg a volt szoc. országokban nem védheted meg a dolgaidat és magad rendesen még mindig. A másik, hogy tök mindegy, milyen adatbázis, ami egyszer felkerül, az jó darabig ott is marad, ha nem éppen 25 évig, és nagyon fejlett technikák léteznek, amik másodpercek alatt összerakják a részleteket. Részletekből meg több mint elég van. Általában is a polgár szokott lenni a legnaívabb, hányféleképpen cseszhetik át...

Erősen elment OFF-ba, de ha már téma lett: a cseheknél meg a szlovákoknál igen. A magunkfajta kisembereket leginkább irritáló bűncselekmények ("öregezés", besurranásos lopás, termény- és jószáglopás) gyakorlatilag megszűnt.

Nem véletlen, hogy neten (fórumokon stb.) IRL adatot nem adok ki magamról, vaterán is mindig személyes átvétel. Ha valaki hozzám fordul pl. lemezdarabolás, esztergálás vagy bármi "extra" ügyben, barátilag úgyis kezet fogunk :).
Hülyével vitatkozni, olyan mint egy galambbal sakkozni: ledönti a bábukat, rápottyant a táblára, aztán peckesen ugrál, hogy ő nyert.