Szerző Téma: kapcsolóüzemű táp "mod"  (Megtekintve 12258 alkalommal)

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
kapcsolóüzemű táp "mod"
« Dátum: 2016 Január 09, 21:46 »
A 2BHG toroidos topikja bezáródott.
Egy lehetőség a toroid megspórolására. Akár egy ilyen újonan vásárolt táp is olcsóbb egy toroidnál.
Az eredmény pedig egy sokoldalúbb szerkezet.
Hasonló cikk volt már itt,lehet,hogy ez is. Akkor elnézést,bár megér mégegy ismétlést.
Szóval egy univerzális tápegység:
www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re:kapcsolóüzemű táp "mod"
« Válasz #1 Dátum: 2016 Január 10, 07:56 »
Köszi,  ez nekem újdonság .

73'
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2016 Január 10, 09:34 »
Én sok éve találtam egy leírást, és a szerint alakítottam át egy AT tápegységet. Sokáig használtam egy ATLAS TRX-el, semmi gond nem volt vele. 16-17 A-t baj nélkül leadott.
A BURABU-n lehetett hozzájutni átalakított, 30A-es táphoz. Egy ilyen még itt lappang a szekrényemben :D. Rajta van Hoffmann Laci telefonszáma is....
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

ha3flt

• Vendég
« Válasz #3 Dátum: 2016 Január 10, 10:42 »
Azon vigyorgok, hogy a helyzet bizonyos értelemben nem változott túl sokat a húsz évvel ezelőttihez képest. Akkor alig lehetett PC táprajzokat találni és örült az ember ennek az átalakításról szóló leírásnak - most rengeteg van, de a húsz évvel ezelőtti, 200, 250, 300 W-os tápoké... Több százat átnézve a mostaniakból két darabot találtam; egy Thermaltake 750 W-ost meg egy KOB 450 W-ost, amit négy-öt éve még árultak, ill. egy 500 W-os Motorolát, de az valami rádiós eszközé. Meg persze sok TV- és DVD-rajzot. Én a húsz éve kiszolgált tápokat biztosan nem használnám fel akkor sem, ha annyira olcsók. De persze azok is működhetnek, nem tilos nekik.

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2016 Január 10, 12:48 »
A BURABU-n lehetett hozzájutni átalakított, 30A-es táphoz. Egy ilyen még itt lappang a szekrényemben :D. Rajta van Hoffmann Laci telefonszáma is....
Pont ilyet használok. Telefonszámmal :) Nem rossz, csendes a venti, abszolút nem csinál vételben semmi zajt.
Egy érzékeny pontja van, amit már említettem: ha a betáp ág felé akar RF áram folyni, akkor leold benne a túlfeszvédelem. Ha rendesen rövid földelő vezetékkel a táp házát összekötöm a rádió házával, akkor nincs ez a jelenség. Ami bosszantó, hogy leoldás után kb. 2 perc kell neki, míg minden elkó kisül a tápban, hogy reseteljen benne a túlfeszvédelem. 
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2016 Január 10, 14:31 »
Van egy általa készített,  igaz a kisebbik 25A es de nagyon rossz , zajt termel .

Nem elérhető HA7EG

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2016 Január 10, 14:37 »
Zaj mindegyikben benne van hiszen " azzal működik " , csak nem szabad kiengedni ;)
73'Gyuri HA7EG

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2016 Január 10, 16:31 »
Van persze de amíg egy jó tápnál keskeny frekvencia tartomány és annak felharmonikusai addig egy ilyen átalkítottnál  mindenhol.
   De jó lenne egy kis eszmecsere a dc-dc konverterek alkalmazásáról.
Analóg feszültségstabilizátorok helyett kapcsolóüzemüt használni.
   Vagy 12V helyett 3,3V tápot használni qrp készülékhez.

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2016 Január 10, 16:51 »
Van persze de amíg egy jó tápnál keskeny frekvencia tartomány és annak felharmonikusai addig egy ilyen átalkítottnál  mindenhol.
Maradjunk annyiban, hogy ez nem pont így van :)
A munkahelyemen jópár kapcsolóüzemű tápot terveztem az elmúlt közel 20 évben, mindenféle topológiájút.
Mivel amibe ezek be lettek építve, mind medikai szabvány szerint bevizsgált készülékek voltak, sokat foglalkoztam az EMC kérdéssel is.
A zajt mindig a keletkezés helyén kell megfogni. Lehet utána vasazni, bebugyolálni, de az soha nem olyan jó.
Az itt bemutatott átalakítástól nem lesz rosszabb a táp zaja.
Rengeteg jó leírás van mindenféle kapcsolóüzemű táp topológiáról, érdemes elmerülni a témában, akit érdekel.
A flyback topológiánál ami fontos zaj szempontból: a trafó szórási induktivitása, és a snubber kör (aktív, passzív) és természetesen a vezetett zaj ellen a szokásos common mode choke, és zavarszűrő kondik. Normális nyák huzalozás, földelések, stb. Megdöbbentő, hogy olykor 1cm-es "rossz" úton vezetett fólia mikre képes.

Kapcsolóüzemű tápot persze ott kell alkalmazni, ahol érdemes :) Nem minden áron.

QRP-re 3.3V téma: SSB-re a linearitás miatt kérdéses. CW-re elmenne, de igazából mi lenne az értelme? Persze QRPP-ben. Lásd Teljesítmény, terhelő ellenállás, feszültség képlet.
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető HA7HQ

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2016 Január 10, 17:48 »

A munkahelyemen jópár kapcsolóüzemű tápot terveztem az elmúlt közel 20 évben, mindenféle topológiájút.

Számít?   ;) :wacko:
Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik !

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2016 Január 10, 19:51 »
Az értelme?  A  hatásfok növelése, soros akkumlátor cella helyett 1 cellát használni. liion
   Természetesen a végfok táplálása nagyobb feszültségről müködne. 
10-20Ah liion cella  olyan fél kiló környékén van .
   A töltése sokkal egyszerübb,  a cellák nem hangolódnak el egymástól hosszúntávon stabilabb müködés és hosszabb élettartam.

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2016 Január 10, 20:30 »
Lajos!

Sok változatát árulják a neten.
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2016 Január 10, 20:59 »
   Természetesen a végfok táplálása nagyobb feszültségről müködne. 
Na akkor hol van itt a 3.3V? Azt hiszem nem értem mit akarsz elérni.
Tegyük fel, hogy az a célod, hogy egy Li-Ion cellából csinálj nagyobb feszültséget, ami a végfokot táplálja.
Ez eddig OK, valamilyen step-up konverterrel ezt meg tudod tenni.
De! Az egy celládnak van valamekkora tárolt energiája ami Wh-ban kifejezhető. Namost ez az energia mondjuk 85%-ban a végfokba meg, a maradék pedig a step-up konverteren fűtődik el. Ha ügyes vagy, csak 10% a veszteséged. A cella oldalon nagyobb lesz az áram. A belsőellenállás miatt nagyobb a veszteség. A hatásfokod rosszabb lesz.
Mit nyerünk ahhoz képest, hogy 3db cellát sorba kötsz, amik harmadakkora tömegűek és kapacitásúak?
Ezt nem értem.
10-20Ah liion cella  olyan fél kiló környékén van .
Neked inkább a Wh számít, ha a feszültségszinttel akarsz variálni.
A párhuzamosan kötött Li-Ion cellák töltése sem triviális. Hasonló problémák merülnek fel ott is mint a sorba kapcsoltaknál.
Amire egyébként kész töltőt vehetsz, ma már ez nem probléma. De ha akarsz építhetsz is.
73!
HA1TN - Norbi

Nem elérhető Ha-7-at

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2016 Január 11, 08:47 »
Feri igen vettem is pár darabot pont ezért dobtam nbe ezt a témát.
  Ha nagyon idegen az eredetitől és van rá érdeklődés akkor  majd külön témát nyitni.
Ha1TN igen és használom sorosan párhuzamosan kötött cellákat sőt válogatni is szoktam  őket.
   De pont emiatt vetődôtt fel bennem  pláne az olcsó kínai celláknál balanszeres töltés ellenére sok az elhangolódás  és ipari egy cellákat is lehet kapni.
         http://www.ev-power.eu/Winston-40Ah-200Ah/WB-LYP40AHA-LiFeYPO4-3-2V-40Ah.html
  Modern celláknál  a belső ellenállás minimális  20A terhelésnél sem okoz problémát. 
   Elhangolódás miatt 1-2 éves használat alatt sokkal nagyobb a kivehető Wh csökkenés mint az átalkító vesztesége.
A végfok bemeneő teljesítménye  olyan 30W  egy Qrp készüléknél . 

Nem elérhető HA1TN

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2016 Január 11, 09:15 »
   Elhangolódás miatt 1-2 éves használat alatt sokkal nagyobb a kivehető Wh csökkenés mint az átalkító vesztesége.
Erre azért van megoldás: egyrészt normális cellákat kell használni, egy sorozatból valókat.
Másrészt cell balancing kell. Erre ezer megoldás létezik ma már. Én most épp bq40z60-an tervezek akku menedzsmentet.
Kapható belőle eval kit. 1..4 soros cellát tud, igaz nem olcsó. Mellesleg töltő is. És védelem. De örökre megoldja a problémádat.

Gondolj bele, a 30W 10A bemenő áramot jelent a step-up konvertered bemenetén. Minden miliohmnyi ellenálláson 10mV feszültség esik. Kapcsolóelem, tekercs, vezetékezés.
Nem véletlenül használnak a notebookokban sem 3-4 sorba kapcsolt cellát.

A párhuzamos cellákkal ugyanaz a baj, mint a sorosakkal, csak ott nem a feszültség mászik el, hanem az áram.
Magyarán előbb-utóbb az egyik cellába több áram fog menni mint a másikba. És ez ugyanúgy lassú szétcsúszáshoz vezet mint a feszültségek elmászása.
Valójában a cellák belsőellenállása változik meg.
Ha érdekel a téma, a Texas Instruments bq sorozatú akku menedzser IC-k adatlapjainak tanulmányozása hasznos irodalom.

73!
HA1TN - Norbi