Szerző Téma: Amikor még csövek sem voltak  (Megtekintve 20801 alkalommal)

ha5di

• Vendég
Amikor még csövek sem voltak
« Dátum: 2010 November 10, 10:48 »
Izgalmas dolog az SDR és a mindenféle számítógéppel segített rádiózás. Nézzünk  vissza egy kicsit a múltba, amikor még megfelelő rádiócsövek sem voltak.

A rádiózás hőskora természetesen összefonódik a katonai híradással. A rádió egyik kézenfekvő alkalmazása a tengeralattjárókkal való kapcsolattartás, azon belül is a hosszúhullámok alkalmazása.

Már az első világháborúban is használtak nagyteljesítményű adókat parancsok, meteorológiai és egyéb infó eljuttatásához a tengeralattjárókhoz. Sokáig a legnagyobb a német naueni volt, ahol 1920-ban egy 150 és egy 400 kW-os állomás dolgozott 32 illetve 25 kHz-en. Ezzel állították fel a távolsági világrekordot 19300 km-es távolsággal.

Akkoriban persze ezt csöves adóval nem tudták megoldani (max 1 kW lehetett csővel akkoriban), helyette un. gépadókat alkalmaztak, amik forgógépek voltak, s ezeket modulálták távíróval illetve a magasabb frekvenciájúakat fónián.

Igy nézett ki az adó:

És itt a kapcsolási rajza:

A hosszúhullámú haditengerészeti rádiózás történetéről a Haditechnika c. lap 2007 márciusi számában jelent meg egy kiváló cikk

Német tengeralattjárók rádióirányítása a második világháborúban

címmel, tele izgalmas további részletekkel.
« Utoljára szerkesztve: 2010 November 10, 10:59 írta ha5di »

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
Re: Amikor még csövek sem voltak
« Válasz #1 Dátum: 2010 November 10, 11:23 »
Érdekes, hogy az általad említett berendezés kimarad a rádió-történelem oktatásból.
    http://wiki.ham.hu/index.php/Alexanderson_altern%C3%A1tor
    http://earlyradiohistory.us/1916alt.htm

Pedig a szikratávíróval való első kísérletek után 10 évvel ez egy nagyon nagy ugrást jelentett. Hiszen már rendes spektrumképe volt és nem szórta szanaszét az étert.

Ami a jelen hobbistáit illeti: az Alexanderson-alternátor vételben is működik - mint szinkronkeverő. Ekkor az állórészre vezetett antennajelet a forgórész (eredetileg adáskor gerjesztett) tekercsében lekeverve megkapjuk.

Akartam keresni interneten beszámolót ilyen játékmodellekről (összefutottam már ilyenekkel), sajnos most nem találtam.
« Utoljára szerkesztve: 2010 November 10, 11:26 írta hg2ecz »

ha5di

• Vendég
« Válasz #2 Dátum: 2010 November 10, 11:25 »
Tegnap azon gondolkodtam és mondtam is HA5LV-nek amikor összefutottunk, hogy talán lehetne csinálni valami villanymotoros QRP riget 160m-re :)

Tényleg, nincs egy gépészhajlamú olvasó? A hozzávaló számítógépes frekvencia (fordulatszám) stabilizátort biztos össze tudjuk dobni :)

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2010 November 10, 11:33 »
Annó 500 kHz alá dolgoztak. Oka: fordulatszám és pólusszám szorzata.

Számold ki, mennyivel tudnád pörgetni a cuccot? Normál villanymotor 2800-as fordulat, 5000-es fordulatot kevés cucc birja a lakossági szegmensben (PERCENKÉNT!). No osszuk gyorsan 60-nal.... 100/másodperc alatt vagyunk.

Pólusok: 137 kHz-hez a kört szét kell barkácsolnod, hogy az 1370 póluspár meglegyen. Itt a szívás a nagyfreki esetén. És még nem vagyunk az 1,8 MHz-nél ...

------------

Azonban 100 kHz vagy az alatti kísérletekhez (akár kisteljesítményű szobai bemutatóhoz - mint oktatási segédeszköz) kiváló lehet. Átlátható!

ha5di

• Vendég
« Válasz #4 Dátum: 2010 November 10, 11:38 »
Többszörözővel gondoltam, mint anno...

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2010 November 10, 11:48 »
Annó az állórész mégtöbb pólusra tépésén túl milyen többszörözőt használtak?

Nem elérhető HG9IEG

• Sr. Member
    • Profil megtekintése
    • hg9ieg.hu
« Válasz #6 Dátum: 2010 November 10, 13:12 »
Jól telítésbe vitték a generátor utáni rezgőkör(ök) induktivitásának vasmagját, ami így nemlineárissá vált és megjelentek a felharmonikusok.

ha5di

• Vendég
« Válasz #7 Dátum: 2010 November 10, 13:24 »
Jól telítésbe vitték a generátor utáni rezgőkör(ök) induktivitásának vasmagját, ami így nemlineárissá vált és megjelentek a felharmonikusok.

Pontosan, ld. a 13. ábrán a jobboldali két trafót, azaz frekvencia kétszerezőt.

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2010 November 10, 14:40 »
Huh! No erre a matuzsálemi megoldásra sem gondoltam.
Béla! A reprodukálni kívánt megoldásodban ugye csapolt tekercs + 2 dióda lesz már az ilyen trükkök helyett?

ha5di

• Vendég
« Válasz #9 Dátum: 2010 November 10, 14:49 »
Huh! No erre a matuzsálemi megoldásra sem gondoltam.
Béla! A reprodukálni kívánt megoldásodban ugye csapolt tekercs + 2 dióda lesz már az ilyen trükkök helyett?

Fogalmam sincs, lesz-e egyáltalán. Annyi mindent kellene csinálni.

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2010 November 10, 14:55 »
Léptetőmotort ajánlom figyelmedbe, mint sokpólusú cuccot.

Idő ... no igen, épp írtam róla egy másik topicban.

ha5di

• Vendég
« Válasz #11 Dátum: 2010 November 10, 16:46 »

Számold ki, mennyivel tudnád pörgetni a cuccot? Normál villanymotor 2800-as fordulat, 5000-es fordulatot kevés cucc birja a lakossági szegmensben (PERCENKÉNT!). No osszuk gyorsan 60-nal.... 100/másodperc alatt vagyunk.

Pár perces keresgéléssel találtam 13,500-as fordulatú mikromotorokat is, igaz arany árban. Biztos lehet hozzá áttételt is tenni. Szóval megy feljebb a freki :)

ha7lc

• Vendég
« Válasz #12 Dátum: 2010 November 10, 18:27 »

Azért egy sarokcsiszoló (flex) motorja (teljesítményt is leadva bőven) 20-400000 között pöröghet. Azzal tekerve egy négypólusú generátor is tud akár 150 kHz-et. A  lényeg a jó felépítés. pl a tekercselés kis mérete, acélhúros bandázsolás, olajködös csapágy kenés. persze egy ipari flex csapágya zsírral kenve is fut 6-800 órát.  C3-C5 hézag osztályú csapágyak, modern zsírok. A forgórészt egyenárammal gerjesztve nem kell kommutátor, de a csillag-kalitkás forgórésznél még csúszó gyűrű sem. Az teljesen lehet forgácsolt és kiegyensúlyozott lágyvas idom. Az állórész pedig sokpólusú és tetszőlegesen tekercselt lemezelt vagy ferrit tákolmány, soros, vagy párhuzamos tekercsekkel.
Híradásipari technikus helyett persze géplakatos és villanyszerelő, illetve ha más nem akad, akár egyszerű rádióamatőr szükséges.

Pár perces keresgéléssel találtam 13,500-as fordulatú mikromotorokat is, igaz arany árban. Biztos lehet hozzá áttételt is tenni. Szóval megy feljebb a freki :)

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2010 November 10, 22:28 »
A 400 000 az sok. Kicsit a 40 000 is,de a nagyságrend az stimmel, 28-30 ezer körül van.
Az elektromechanikusoknak itt van a perverzitás:
http://wireless.org.uk/mechrx.htm

Pár hete nézegettem valamelyik billentyűmúzeumot.
(Igen,készíteni fogok valami csicsásat.)
Ott látható olajban dolgozó kontaktusú billentyű; alkalmasint 20A-t kapcsolgattak vele.
« Utoljára szerkesztve: 2010 November 10, 22:34 írta ha6pc »

Műkedvelő

• Vendég
« Válasz #14 Dátum: 2010 November 11, 00:42 »
Béla!
Ha a pl. a flexmotor forgórészéről leveszed a villamos gerjesztést és csak az az örvényáramú gerjesztése lesz, amit vázoltál, akkor lehet, hogy a motor elpörög úgy magában, de meghajtani nem fog semmit. Nem lesz elegendő nyomatéka.