Szerző Téma: 137 kHz  (Megtekintve 40049 alkalommal)

HG1BEN

• Vendég
Re:137 kHz
« Válasz #180 Dátum: 2012 Május 23, 13:18 »
OK.Köszi.Igen,sajnos van kábel tv koax is. Én már harcoltam velük.145,750MHz en volt az egyik csatorna hangfrekije.Kézi rádióval még a településen kívül is csinált 9- es S értéket.Azóta eltüntették.Áttették másik frekire.(amugy,igy is szivárog:az OIRT  sávot "fossa tele) Egyébként, ha Long wire-val oldom meg, mi a jobb megoldás?: minél magasabban,vagy inkább az a jobb,minnél hosszabban vizszintes irányba? Ilyen 20-40 méteresnél "direkt" rálehet kötni az antenna bemenetre (van külön WIRE bemenet) ha jól tudom, lehet ezer Ohm felett is az impedancia? Esetleg,valamilyen impedencia illesztés kell?( pl;1:9 balun) Imre.

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #181 Dátum: 2012 Május 23, 23:25 »
Azt ki merem jelenteni,hogy vételnél a magasságnak nincsen gyakorlati jelentőssége.
És igen,direktben szokták rákötni,pláne ha van "wire" bemenet. (A koaxot csak zavarvédelmi okból javasoltam.)
Az illesztésekkel(vételnél) nem kell foglalkoznod a nagy impedanciák miatt.  A "general coverage" vevővel bíró rádióknál általában csak az amatőrsávokon 50 ohm az impedancia,az is csak adóoldalon,vételnél elképesztő értékeket lehet mérni,még amatőrsávokon belül is.

(Nem ide tartozik,de sokan tévesen használjuk a balun kifejezést. Az nem feltétlenül impedanciaillesztőt jelent.
Önmagában szimmetrikusról aszimmetrikusra transzformál.)

ha7lc

• Vendég
« Válasz #182 Dátum: 2012 Május 23, 23:58 »
Balanced-unbalanced.   Hogy ne csak a diktatúrákban legyenek mozaikszavak.

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #183 Dátum: 2012 Május 24, 05:35 »
Ok,Pista!  -_-
Tényleg mellékes,de olykor "báncsja" fület-szemet.
Olyan,mint a Jonsered stihlfűrész.

HG1BEN

• Vendég
« Válasz #184 Dátum: 2012 Május 24, 07:32 »
Ok.köszi a választ.

ha3flt

• Vendég
« Válasz #185 Dátum: 2012 Május 24, 09:25 »
Meg a luftbalun. Vagy az más? :-)

HG1BEN

• Vendég
« Válasz #186 Dátum: 2012 Május 24, 20:37 »
Akkor.1:9 impedencia illesztés.Egyébként,"hivatalos oldalakon" is 1:9 balunként szerepel sok helyen.

HG1BEN

• Vendég
« Válasz #187 Dátum: 2012 Augusztus 22, 20:21 »
Sziasztok A Spektrum Laboratory nevü program,működik win 7 -alatt? Esetleg,tudtok másfajta hasonló programot ajánlani? (vlf hez kellene) Köszönöm.

Nem elérhető hg5apz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #188 Dátum: 2012 Augusztus 22, 21:37 »
Ha a  Wolfgang Buescher/DL4YHF Spectrum Lab-jarol (Audio Signal Analyser) beszelsz, es van keznel nalad w7, akkor a legegyszerubb ha letoltod es kiprobalod. Ez eredetileg DOS-os program volt, amit a szerzo atirt a korai Windowsok ala.
Linuxon wine alatt kitunoen mukodik.
Ezt mondja:
--------------------------------------------
This program started as a simple FFT program running under DOS a long time ago, but it is now a specialized audio analyzer, filter, frequency converter, hum filter, data logger etc (see history at the bottom of this page).
A w7 es tarsairol pedig ezt:
If the new installer doesn't work on your system (especially Vista / Windows 7), please report your observations on the Spectrum Lab User's group at Yahoo - thanks in advance .
This program is still 'under construction'.
You may find a later version on the author's
website :
http://www.qsl.net/dl4yhf/spectra1.html
---------------------------------------------

Megjegyzem a google is szokott segiteni ilyen esetekben, ha jol kerdezel, pl. ezeket adja:

Re: [SpectrumLabUsers] Spectrum Lab on Windows 7
http://tech.groups.yahoo.com/group/SpectrumLabUsers/message/184
Re: Spectrum Lab on Windows 7
http://tech.groups.yahoo.com/group/SpectrumLabUsers/message/598
"In my case, simply plugging in
headphones and a microphone made the problem disappear. Apparently, Windows
Vista (and up??) can sense whether there is actually something plugged in to the
input/output device- at least on my system anyway. I am using the onboard
(motherboard) audio chipset."

Ha masik program kell, melegen (37 fok) tudom ajanlani a linrad/xlinrad-ot
t.janos

HG1BEN

• Vendég
« Válasz #189 Dátum: 2012 Augusztus 23, 16:22 »
János!Köszönöm válaszod.Igen,ismerem a" guglét". Viszont,jobban bízom abban,ha valakinek van tapasztalata .Sokszor az elmélet nem fedi a valóságot.Imre.

Nem elérhető hg5apz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #190 Dátum: 2012 Augusztus 23, 18:09 »
Imre,
a kiindulo kerdeshez viszaterve: van valami tapasztalatod, hogy a SpectrumLab nem fut w7 alatt?
Az ide vonatkozo forum a Yahoo alatt van, be kellett volna regisztralni, hogy nezegessem, a google csak par talalatot hozott ki.
De pl itt
http://mt-utility.blogspot.hu/2012/02/spectrum-lab-works-fine-in-64-bit-w7.html
az all, hogy problema nelkul fut.
Ha tettel probat, es nem fut, akkor ird meg...
-------
Ugyancsak visszaterve a kiindulashoz, ha VLF dolgokkal akarsz foglalkozni, ket olasz sitot ajanlok.
A vlf.it Renato Romero siteja, igzan peldaszeru, sokfele elagzo temaval foglalkozik, nem radio amator szemlelettel. Renatoval szemelyesen is szoktam levelezni, egyszer majdnen sikerult megneznem a dolgait eloben is.
Alberto Bene siteja
http://www.weaksignals.com/
inkabb hasznos radio amator szempontbol is, es mindketton vannak linkek Windows alatt futtathato valogatott FFT programokra.
t.janos