Szerző Téma: Hova lett...  (Megtekintve 5745 alkalommal)

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Hova lett...
« Dátum: 2005 December 02, 12:12 »
A kezdeti lelkesedés? A legfrissebb beírás is lassan egy éves. Tény,hogy a hosszúhullámú tevékenység egy perverzitás;továbbá nem gyártanak ide készüléket. Na és?! Ajánlom figyelmetekbe ON7YD és G3YXM honlapjait,hogy a kedvetek fokozódjon. Sajnos a lakihegyi expedícióval nem tudtam QSO-t csinálni-Katalin nap miatt. Így a HA-HA rekord alig több a mesebeli hétmérföldnél,'6PX barátommal gyártottuk(11.5km) Én is kihagytam -egy májusi tápegység krízis miatt-öt hónapot. Érdekel egyáltalán valakit még ez a sáv? Ha valakinek segítség,tapasztalat,bármire szüksége van:szivesen válaszolnék. Kipróbált,(jól)működő vevő és adó kapcsolások már be vannak szkennelve,TALÁN hamarosan fölkerülnek a HG6N honlapra. Várom bárki válaszát! Csak várom. ('6PX pedig már a tengerentúlra fenekedik)

ha5di

• Vendég
Hova lett...
« Válasz #1 Dátum: 2005 December 02, 20:42 »
Szia Gyuri,

először is üdv a Fórumon! Igazad van, a 137 kHz egy perverz sáv. De pont ez benne a kihívás, ettől lesz igazán rádióamatőr sáv. De nem csak a sáv önmagában az, hanem a szükséges technika is. Egyfelől az alacsony frekvencia kényelmesen megmunkálható mind analóg, mind digitális eszközökkel vagy akár DSP-vel is. Másrészt ott van az sávban az ipari zaj, Budapesten a villamos és a troli áramszedő, stb. Utána meg az antenna az átlagos városi környezetben, ahol mondjuk egy 14MHz-es dipól is csak mint Inverted-V fér el a padláson.

Kedves Gyuri, van-e valami tipped arra, hogy ilyen körülmények között mivel és hogyan érdemes kísérletezni? Én például átkozottul örülnék, ha akárkivel tudnék egy QSO-t csinálni aki messzebb van, mint ameddig szabadszemmel ellátok :)  de emiatt nem szivesen ruháznék be egy tanyába vagy egy erdőbe.

Segíts nekünk ismerkedni a sávval, az 50MHz után kellemes kikapcsolódás lehet.

Üdv... Béla

Ui.: No jó, korrigálok. A lakihegyi adntennát látom az ablakból. Jöhet az is :)

« Utoljára szerkesztve: 2005 December 02, 20:44 írta ha5di »

Nem elérhető hg2ecz

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • http://hg2ecz.ham.hu
Hova lett...
« Válasz #2 Dátum: 2005 December 03, 00:20 »
HA5WH Bandi bácsi néhány éve éppen egy halott távvezetékről álmodott, és kitelepült formában megnyomni az oszlop tövéből. Akár agregátorról is. :)
« Utoljára szerkesztve: 2005 December 03, 00:20 írta hg2ecz »

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Hova lett...
« Válasz #3 Dátum: 2005 December 04, 18:32 »
Szervusztok,
Tegap kint voltunk Lakihegyen, a Magyar Rádió 80 éves fennállását ünnepelni (HA80MR). Természetesen, megint a csatolóházban fagyoskodtunk. Természetesen, megkérdeztük ottani régi ismerősünket arról, hogy mikor fogják a telemetriát beüzemelni. Van még idő... Arra a kérdésre, hogy lenne-e lehetőség kimenni valamiféle szivar-fűtésre, igennel válaszolt! Tehát: amennyiben valmilyen időjárás-enyhülés mutatkozik 2006 elején,azonnal kimegyünk egy hétvégére - de most az éjszakát is beletervezve - hogy ismét megszólaljunk 136 kHz-en. Készítek valamilyen nagyobb teljesítményű végfokot, legalább 20-30 W-ost, mivel az akkor -eredményesen- használt mintegy 900 mW kimenő talán kevés lesz  :lol: .
Időben jelentkezem, ígérem - és ígérem az "expedíciót is.
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

ha5di

• Vendég
Hova lett...
« Válasz #4 Dátum: 2005 December 05, 14:08 »
Idézet
Természetesen, megkérdeztük ottani régi ismerősünket arról, hogy mikor fogják a telemetriát beüzemelni. Van még idő...
Hírek szerint a szemérmesen csak telemetria néven említett akármi valójában egy 100kW ERP teljesítményű Lakihegyre telepített adó, ami az erősáramú fogyasztók (éjszakai áram, ...) távkapcsolására szolgál majd. Mivel a frekvenciája közvetlenül a rádióamatőr sáv mellett lesz, a környéken elfelejthetjük majd a sávot. Vagy csak a kihívás és a küzdelem lesz nagyobb !?
« Utoljára szerkesztve: 2005 December 05, 14:09 írta ha5di »

ha5flt

• Vendég
Hova lett...
« Válasz #5 Dátum: 2005 December 05, 15:10 »
Erről semmit sem tudok. De biztosan jó ötlet az ilyesmi? Másfél millió fogyasztóra lebontva és napi 12 órányi üzemet feltételezve is kb. havi 800 forint csak az áramszámlája az adónak...
« Utoljára szerkesztve: 2005 December 05, 15:12 írta ha5flt »

ha5di

• Vendég
Hova lett...
« Válasz #6 Dátum: 2005 December 05, 15:42 »
Idézet
Másfél millió fogyasztóra lebontva és napi 12 órányi üzemet feltételezve is kb. havi 800 forint csak az áramszámlája az adónak...

Nem kevés a 800 forint havonta? Akármennyi is, gondolom visszajön a megtakarított fogyasztásból. De legalább nem atomtengeralattjárót navigálnak vele.

Vagyis itt az ideje lobbizni a 73kHz-es sáv engedélyezéséért  :P
« Utoljára szerkesztve: 2005 December 05, 15:44 írta ha5di »

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Hova lett...
« Válasz #7 Dátum: 2005 December 06, 16:52 »
Kedves OM-ek. Ez a "telemetria"-dolog valami félreértés lehet csak.Ha megnézitek a frekvencia környezetét, látható,hogy oda ilyesmi nem "fér" be. A páneurópai erősáramú hálózatról tényleg olvastam,hogy tervez ilyesmit,de az Power Line elképzelés. Tehát az vezetéken menne. Valóban ennek egy csatornája kHz pontosan 137. A 100kW rf adó megvalósítása erre a célra mindenképpen luxus lenne,hiszen erre a célra vezetékes csatorna már "adva van". Amellett az ihm.gov.hu lapján egyértelműen kijelentik: 25 v. 26 MHz alatt újabb freki már nem adható ki. Tény,hogy egy ilyen plc (plt) rendszer komoly zavart okozhat,ami újabb kényszer az extra keskenysávú üzemmódok alkalmazására. Rövidhullámon is inkább a riadalom volt nagyobb,mint a zavar. Remélem: a gyakorlat bebizonyitja,hogy ilyen áron -netán olcsóbban-sokkal nagyobb átviteli sebesség érhető el;más módszerrel.         üdv mindenkinek! Gyuri

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Hova lett...
« Válasz #8 Dátum: 2005 December 07, 10:12 »
Szevasztok,
A csatolóházban egy 10 (25?) kW-os adót láttam. Szerintem ugyan nem tud akkora teljesítményt, olyan 5 kW körüli lehet: más nem fér be akkora kubatúrába. No, de ez lényegtelen.
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Hova lett...
« Válasz #9 Dátum: 2005 December 07, 19:15 »
Pár hete egy luxemburgi érdekeltségű- de hazai -kereskedelmi csatornán pedig azt láttam amint bázisugró ernyősök használják a tornyot. ( Igen,ez az a "közérdekű,szines magazinműsor" ami anno a 2SX-ről is csinált riportot.)  A fölhagyott távvezeték,mint antenna a YU7AR-nél nem csak álom;a honlapján talán még látható. Ő 14km-t használt,de az eredményekről nem publikált semmit. (vagy túl jó,vagy ellenkezőleg)

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Hova lett...
« Válasz #10 Dátum: 2005 December 07, 21:40 »
Szia Béla  Köszi a levelet. Én is valami ilyesmiben bíztam;ezt olvastam ki. A 73 kHz az -sajnos- az angoloknál is megszünt (2003 jun.végén). Lehet,hogy az 50MHz-et is azidőtájt kellett volna forszírozni,mikor a 137kHz engedélyeződött. Őszintén szólva akkor azt hittem,hogy már csak hetek kérdése,de oszt' nem.             Üdv!    Gyuri

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re: Hova lett...
« Válasz #11 Dátum: 2006 Május 04, 20:54 »
Szervusztok! Tett-e már Valaki Valamit ezen a sávocskán? Már úgyértem: mióta nem "találkoztunk".Bármilyen kis lépés érdekelne. Sajnos a nemzetközi forgalom is hanyatlik; nem feltétlen az aktuális QRN növekmény okán. Valami miatt minden szezon kicsit gyöngébb mint az előző volt. viszonthallásra!

bob

• Vendég
Re:Hova lett...
« Válasz #12 Dátum: 2019 Február 19, 15:43 »
Idáig a legalacsonyabb freki 23 Hz , amin RÁDIÓAMATŐR kisérletezik,
a legmagasabb pedig TeraHerz 660 nm, de az másik oldal.

Idézet:

He's been at it again! Stefan DK7FC was transmitting on 22.97Hz a few days ago.  As far as I know, this is the lowest ever frequency transmitted by an amateur.

Hi ELF ;-)

I'm glad to announce that since 15:46 UTC i am transmitting on ELF (the real ELF, i.e. into the range of 3...30 Hz, ITU radio band 1 ) for the first time ever.

Here are the parameters:

TX frequency: 22.970 Hz
        Wavelength of that frequency: 13060 km
        Antenna voltage: 4.8 kV rms (+ a DC component of 7.5 kV)
        Antenna current: 325 uA
        ERP: 600 aW, or 6E-16 W

Call it QRP!
        The goal is to detect the signal on my 3.5 km distant tree grabber, whose E field is now working again. Since the E field probe is not to far above the tree, the effective height is not as much as it should ideally be, at this frequency, so the RX is somewhat deaf. Anyway i can see the Schumann resonances and the 60 Hz power grid. So i hope it will work.

A spectrogram which is centered on the frequency of interest in now shown at http://www.iup.uni-heidelberg.de/schaefer_vlf/DK7FC_VLF_Grabber2.html (3rd window). But maybe 424 uHz FFT bin width is even to optimistic! In a few minutes we'll see more :-) It takes about 40 minutes until a peak could have fully developed...

73, Stefan

Idézet vége.
73DX