Szerző Téma: QSL iroda Angliában  (Megtekintve 3153 alkalommal)

ha5x

• Vendég
QSL iroda Angliában
« Dátum: 2007 Augusztus 14, 10:28 »
Sziasztok!

Tegnap vastag borítékot hozott a postás. Rögtön felismertem a saját magamnak megcímzett borítékot, azok a QSL-lapok voltak benne, amelyeket angol hívójelemre, M0XXA-ra címeztek és az RSGB QSL-irodába érkeztek.  A borítékban jött lap M0XXA-nak, HG505XA (via M0XXA) -nak,  CT3/HA5X (via M0XXA)-nak is stb.  Sehol semmi személyi alapdíj vagy annak sokszorosa, semmi regisztráció... Csupán megcímzett és felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a hívójelemhez tartozó QSL submanager számára, aki kiadja mindenkinek a lapjait, lévén mindenkinek az az érdeke, hogy a QSL-lapok eljussanak a címzetthez.

Na, de ez nem újdonság, régóta szajkózom itthon is. Ami viszont az, az az, hogy a borítékban volt egy kis levélke is, benne az M0PAA-M0ZZZ hívójelsorozat menedzserének bemutatkozása, valamint egy webcím, ahol a jövőben a QSL-irodai ügyeimet online intézhetem. Persze nem voltam rest, hívójelemmel és jelszavammal beléptem, és szó szerint - lehidaltam.

Belépés után a kezdőlapon a következőket láthatom:

Cards 0 (10)  .    Ez azt jelenti, hogy jelenleg 0 darab lap várakozik a menedzseremnél, 10 lapot pedig már elküldött.  Ha a mellette levő "show" gombra rányomok, akkor megjelenik egy táblázat, amely részletesen felsorolja, milyen lapokról is van szó.  Például:

#      Received       To                    From       Sent      Envelope
1078     1/08/2007     HG5Ø5XA     G3ZQQ     6/08/2007     #889

Pl. HG505XA-nak küldött lapot G3ZQQ, ami augusztus 1-én érkezett be a menedszerhez, akik azt a 889-es számú borítékban 6-án postázta el nekem.

Természetesen meg tudom nézni egyesével a nekem küldött borítékok tartalmát is. :-)

Ha várakozik lapom, a "Send" gomb megnyomásával tudom kérni a menedzsert, hogy a lapokat küldje ki azonnal, ne várjon addig, amíg összegyűlik egy újabb adag.  Persze azt is beállíthatom, hogy mikor induljanak el felém a borítékok.  Ha betelik a boríték, ha összejött mondjuk 5 db lap, vagy mondjuk X hetente...?

Ha pedig már, akkor azt is beállíthatom, hogy milyen eseményekről küldjön nekem a rendszer e-mail értesítést. Ha új lapom érkezett? Ha postára ment egy borítékom? Ha tőlem érkezett be új üres boríték?  Ha elfogyott a borítékom? Ha fontos infók/hírek vannak?

"Természetesen"  lehet üzenetet küldeni a menedzsernek, állítani a profilomat, e-mail címemet, címemet stb.  És meg tudom nézni, hogy melyek azok a hívójelek, akiknek lapja érkezett, de még nem jelentkeztek érte. És persze van statisztika is, hogy hány lap érkezett és ment ki, hány klf. felhasználónak,  stb stb stb.

És azt írja Piit, hogy a rendszert még fejleszti...

Azért abban nem vagyok biztos, hogy lesz energiája minden egyes QSL-lapot adatrögzíteni. De ha lesz, hát, le a kalappal. Így is.

« Utoljára szerkesztve: 2007 Augusztus 14, 10:34 írta ha5x »

ha5flt

• Vendég
Re: QSL iroda Angliában
« Válasz #1 Dátum: 2007 Augusztus 14, 11:20 »
Ami azt illeti, bizonyos telefonokban olyan szoftver működik, hogy ha a kameráját ráirányítod egy névjegykártyára, egyetlen gombnyomással nemcsak a nevet, címet képes felismerni és rögzíteni a telefonkönyvben, hanem az e-mail-t és a WEB-lap címét is, ha van, és elteszi a megfelelő mezőbe. Egyetlen gombnyomás és tízből talán egy hiba... állati jól használható.

Szerintem a gondolkodással töltött időnél, hogy hová is kell az adott QSL-lapot küldeni, rátenni egy szkennerre, beolvastatni, felismertetni (egy-egy megjelölt területet?), aztán megnézni a képernyőn az eredményt, hogy melyik borítékba kell tenni, ami percre kész információk alapján kerül meghatározásra, akár jóval kevesebb is lehet, de lehet, hogy álmodom.

ha5di

• Vendég
« Válasz #2 Dátum: 2007 Augusztus 14, 12:25 »
Az RSGB-ről szólva nem először rajzolódik ki egy, a tagjaiért dolgozó, nekik segítséget és szolgáltatásokat nyújtó szervezet képe. Ebbe számos tevékenység tartozik bele, pl. a közérthető nyelven írott tájékoztató anyagok a másoknak okozott rádiófrekvenciás zavarról, a jogi tanácsadás, a hatáságokkal (OFCOM) fenntartott harmonikus kapcsolat, stb. És ezek szerint a QSL iroda. Igaz, az alábbi cikk HA5EA, akkori MRASZ elnök jubileumi (75-éves a MRASZ), 2003 decemberében a RÁADIÜTECHNIKA-ban megjelent cikkéből való, de ma is aktuális:

Másik példánk örökzöld témán alapul. "Mit ad nékem a MRASZ?" - vetik fel gyakran a kérdést. Hogy mit ad a MRASZ, az elnökségi éves jelentésekböl világosan kiderül. Példánk szempontjából azonban nem is ez a lényeg, hanem inkább az, hogy egyesek a MRASZ-t nem annyira a saját munkájukon és döntéseiken alapuló egyesülésnek, a rádióamatörök nagy családjának tekintik, hanem valamiféle szolgáltató vállalatnak, amely a tagdíj ellenében minden személyes igényüket köteles kielégíteni. Ez a gondolkodásmód hozza a követelödzések, a kívánságlisták megjelenését anélkül, hogy azok bármiféle személyes munkafelajánlást tartalmaznának. A követelödzök többnyire saját ötleteik megvalósításában sem hajlandók közremüködni. Ez a szemlélet nem vezethet és nem is vezet eredményre. Sokkal hasznosabb lenne úgy megjeleníteni a javaslatokat, hogy ezt vagy azt szeretnénk/szeretném csinálni a közösség érdekében és kérdem, mit tud esetleg a MRASZ ebben segíteni. Erre a pozitív hozzáállásra is van példa: az URH- és a mikrohullámú jeladókat építö és müködtetö amatörtársainké újabban vagy az átjátszókat üzemeltetöké már hosszabb idö óta.

A teljes cikk itt olvasható:

http://forum.hasix.org/smf/index.php/topic,314.0.html

73... Béla, HA5DI
« Utoljára szerkesztve: 2007 Augusztus 14, 12:27 írta ha5di »

Nem elérhető ha7po

• Hero Member
  • Gabi
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2007 Augusztus 14, 12:41 »
Béla! A Laci mondandóját lehet érteni a témában pro és kontra. Ez az igazi politikusi duma!
7PO Gábor
73' Gabi

2 gyerek- 5 unoka -3 macska

ha5di

• Vendég
« Válasz #4 Dátum: 2007 Augusztus 14, 12:44 »
Béla! A Laci mondandóját lehet érteni a témában pro és kontra. Ez az igazi politikusi duma!
7PO Gábor

Így igaz. Döntse el a Nyájas Olvasó.

Nem elérhető torolve

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2007 Augusztus 14, 13:30 »

Nem elérhető ha5uy

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2007 Augusztus 14, 16:33 »
Hozzászóltam volna a fentiekhez.

Mégsem teszem, mert megsértenék vele jónéhány arcot.

Én is a LoTW és az eQSL-t preferálom, de válaszolok a papír QSL-ekre.