Szerző Téma: Távvezérlő adó Lakihegyen  (Megtekintve 27218 alkalommal)

ha5flt

• Vendég
Re: Távvezérlő adó Lakihegyen
« Válasz #30 Dátum: 2006 Szeptember 14, 17:41 »
Nem, bár nem is próbáltam - majd novemberben.

Viszont erről:
Idézet
Lakihegyi vezérlő: 135.5-136 kHz-ig 100.000 watt teljesítményt pumpálhat a légkörbe. Remélem ezzel nem akar élni, csak bebiztosította magát minden eshetőségre.
az jutott eszembe, hogy a kisugárzott teljesítmény ennek csak a töredéke, tekintve az antenna hosszát a 2km körüli hullámhosszhoz képest...

Silcon

• Vendég
« Válasz #31 Dátum: 2006 Szeptember 25, 08:46 »
Hallotta már valaki az adót?

Próbaadások már voltak, október 1-től folyamatos üzem - kisebb leállásokkal.
Azonosító: HGA22
« Utoljára szerkesztve: 2006 Szeptember 25, 12:39 írta Silcon »

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #32 Dátum: 2006 Október 31, 10:29 »
Szól,mint a 48-as üteg. Ellenben "szobatiszta"; kellemes meglepetés-szinte semmit nem zavar.

ha5flt

• Vendég
« Válasz #33 Dátum: 2006 Október 31, 11:31 »
Hogyan, min tudtad meghallgatn, és hogyan szóli? Én tegnap PLL-kapcsolásokat keresgéltem, jel meg, gondolom, van elég, de még nem jutottam el a célig.

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #34 Dátum: 2006 November 02, 07:17 »
Hát vannak ugye-hosszúhullámú vevőim;azokkal. És úgy szól,hogy a német-139kHzes- adóhoz képest +43.5(este),nappal +44.3dB vel jön. Ezt egy öreg postai szintmérővel mértem.(szeretem,mert igazi távírószűrője is van,és míves osztója.) Jel az lesz bőven,az már igaz. Ha tudsz valakitől kölcsönözni "VOLNA" hajós vevőt,esetleg "nehézegységes"-t, nézz szét ezeken a frekiken.

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #35 Dátum: 2006 December 07, 13:12 »
2200m-en mindenképpen számottevő hatásfokú tud lenni egy Lambda/8-as "bot". (mert hisz itt ez valósult meg.) Míg nekünk szegény amatőröknek 0.5...1kW-ból 2...300mW sugárzódik le.

Nem elérhető ha5bww SK

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #36 Dátum: 2006 December 07, 20:20 »
 ^_^
Háááát igen!
Az a lambda/8-as bot elég volt 1 W kimenővel (az illesztőtrafón mérve!) az OK1DTN-hez! (A lap itt van a kezemben - jó, 3 év után jött meg.)
Nagyon szívesen végigcsinálnám még egyszer!
73 es DX!
Ed
HA5BWW/HA5W
HA-DXC, HA-CWG, DIG, HSC, CTC

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #37 Dátum: 2006 December 08, 06:21 »
Szia Ede! Gratulálok,és sajnálom,hogy nem sikerült találkozzunk akkor. Úgy tűnik,hogy történelmet csináltatok,mert most egy ideig senki nem fogja megismételni az akkori expedíciótokat. Kisebb antennával is lehet dolgozni (kell is) de az valóban "izotróp", "rubber duckie".  -_-  73! Gyuri

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #38 Dátum: 2007 Január 30, 15:40 »
Szól,mint a 48-as üteg. Ellenben "szobatiszta"; kellemes meglepetés-szinte semmit nem zavar.
Ez így csak részben igaz-sajnos, csak a sáv felső részére. A minap meghallgattam a 136.5 kHz(normal CW) freki környékét, és "úgy döntöttem" az említett üzemmódban sokára fogok angol,spanyol,stb.állomással QSO-zni. Továbbá a "hangfrekveciás szűrők " témában korrepetálnom szükséges;a hangkártyás megoldás lehetőségeit is beleértve.

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #39 Dátum: 2007 Június 26, 19:42 »
Szervusztok!
Minap lapozgatva a régebbi Rádiótechnika-újságokat érdekes cikkre leltem.
Az 1989/9-es számban beszámolnak egy sikeres magyar kisérlet-sorozatról,ami ugyanarra képes,mint az itt
tárgyalt hosszúhullámú adók,csak sokkal olcsóbban; a meglévő KH műsoradókat felhasználva.
A kisérletek pontosan 20 éve kezdődtek a győri főiskola bevonásával.
A lényege,hogy  AM adóknál -az egyébként információt nem hordozó-vivőt fázismodulálták,+/- 40 Hz lökettel.
Bebizonyosodott,hogy az így nyert 50bit/sec remekül megfelel alacsonyabb sebességű átvitelre,még szabályozott vivőjű adóknál is.
Ezzel szemben ma itt van nekünk ez a 136kHz-es adó,ami még annyit sem tud,mint a kísérleti rendszer,csak sokkal drágábban.
A kilencvenes évek közepe táján megépítettem a leközölt kísérleti demodulátort,de már nem találtam vele
hazai adókon egy bitecskét sem,amit demodulálhatott volna.
Egyáltalán nem tudni semmit a további fejleményekről;miért maradt abba,ha egyszer igény mutatkozott rá később?

Nem elérhető ha5ti

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA5TI
« Válasz #40 Dátum: 2007 Június 27, 06:47 »
Szervusztok!
Az 1989/9-es számban beszámolnak egy sikeres magyar kisérlet-sorozatról,ami ugyanarra képes,mint az itt
tárgyalt hosszúhullámú adók,csak sokkal olcsóbban; a meglévő KH műsoradókat felhasználva.
A lényege,hogy  AM adóknál -az egyébként információt nem hordozó-vivőt fázismodulálták,+/- 40 Hz lökettel.
Bebizonyosodott,hogy az így nyert 50bit/sec remekül megfelel alacsonyabb sebességű átvitelre,még szabályozott vivőjű adóknál is.
Ezzel szemben ma itt van nekünk ez a 136kHz-es adó,ami még annyit sem tud,mint a kísérleti rendszer,csak sokkal drágábban.
A kilencvenes évek közepe táján megépítettem a leközölt kísérleti demodulátort,de már nem találtam vele
hazai adókon egy bitecskét sem,amit demodulálhatott volna.
Egyáltalán nem tudni semmit a további fejleményekről;miért maradt abba,ha egyszer igény mutatkozott rá később?

Szia Gyuri!

Remek a dolog, amit előástál.

A 136kHz-es dolognak van nem technikai-műszaki oldala is. Így lehet fenntartani a "műemléket" . Ha átgondoljuk, még helyeselhető is.

73  DX   Pista   HA5TI

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #41 Dátum: 2007 Június 27, 20:57 »
Szia Pista!
Nos,igen: ha így áll a dolog,akkor nem is bánom. Tkp. el lehet férni tőle, és ha ez az ára a torony megmaradásának,akkor inkább lemondok az amúgy is ajándékba kapott sávocskáról. ÚGYSEM HASZNÁLJUK!  :wacko:

Silcon

• Vendég
« Válasz #42 Dátum: 2007 Július 30, 00:41 »
Szervusztok!

Van egy halom készülékem és full dokumentációm. Ott voltam a kályhánál :) Sőt, a hosszúhullámú rendszer kályhályánál is. :) Meg úgy általában a vezérléstechnikánál (hangfrekvenciás vezérlés).

Elérhető vagyok a silcon@freemail.hu vagy a silcon@hungary.cc-n.

ha5di

• Vendég
« Válasz #43 Dátum: 2007 Július 30, 01:09 »
Nem tudom, hogy ugyanarról vagy egy másik alkalmazásról beszélünk-e, de emlékeim szerint a Kossuth alatti kissebességű adatátviteli csatorna egyik alkalmazása egy vészhelyzeti (háborús) riasztási rendszer volt vagy lett volna az illetékes párt és állami vezetők illetve szervezetek számára.

73... Béla, HA5DI

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #44 Dátum: 2007 Július 30, 06:17 »
Nem tudom, hogy ugyanarról vagy egy másik alkalmazásról beszélünk-e, de emlékeim szerint a Kossuth alatti kissebességű adatátviteli csatorna egyik alkalmazása egy vészhelyzeti (háborús) riasztási rendszer volt vagy lett volna az illetékes párt és állami vezetők illetve szervezetek számára.

73... Béla, HA5DI

Béla
Noha a cikk pont ilyen alkalmazást nem említ,természetesen erre is alkalmas lett volna.
De hisz' kalapáccsl is lehet békésen gépet javítani,meg lehet koponyát törni; a rendszer az alkalmazástól függetlenül remek ötlet.
Egyébként egy elhagyott-és ideiglenesen nálam tartózkodott-polgármesteri rádió által tudom,hogy vannak ma is egyéb "csatornák".
Hogy a TETRA-ról ne is beszéljünk.