Szerző Téma: Hosszúhullámú információk  (Megtekintve 40182 alkalommal)

ha5di

• Vendég
Hosszúhullámú információk
« Dátum: 2004 Június 13, 13:51 »
A hosszúhullámok iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes megnézni Brian Carling WEB oldalát. Annak ellenére, hogy 1999 óta nem frissítette, rengeteg érdekes információt és más helyekre mutató linket lehet itt találni. A linkek egy része már nem él, de legtöbbje friss, aktuális LW oldalakra mutat.

Nem szabad kihagyni az LWCA, a Longwave Club of America honlapját sem.

Ugyanez igaz DK8LW honlapjára is

Béla
« Utoljára szerkesztve: 2004 Június 13, 15:55 írta ha5di »

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
Re: Hosszúhullámú információk
« Válasz #1 Dátum: 2006 Augusztus 11, 12:54 »
(Nem is válasz ez itt,hanem további hosszúhullámú információ.)   Ajánlom figyelmetekbe a www.h-wolff.de  oldalt. Ez a srác ez olyat tud és csinál,amit mi még nem annyira. Nem hiszem,hogy feléjük a terjedés lenne jobb , (annyival nincs is közelebb) az viszont biztos: ami nekem indikálható kategóriájú jel,az nála szinte beégeti a monitort. Az már bizonyos,hogy az első lépés egy jól megépített keretantenna-jó irányba forgatva (6PX-nél bevált,nálam még nem-minthogy még nincs kész). Második lépés a DL4YHF féle szoftver mesteri (de legalább haladó szintű) kezelni tudása-LENNE. Lehet,hogy a hajam is lemegy,mire ezt elmondhatom. És,hát hangkártyák közt is van különbség...  Szóval,nézze meg akit érdekel!  73!  Gyuri

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2007 Július 09, 19:20 »
Pang ez a topik,mint ahogyan a sáv is.
Március vége-Április eleje óta gyakorlatilag nem tapasztalok forgalmat,még az oly kitartó OK2BVG is máshol próbálkozhat.
Nálam annyi "érdemleges" történt még Márciusban,hogy egy meglazult kikötési pont miatti földzárlattal kigyújtottam kerti avart,
ami csak azért nem befolyásolta a gyümölcstermést károsan,mert már úgyis lefagyott akkorra.
Itthon azért nem dicsekedtem senkinek  -_-

Nem elérhető ha7az

• Administrator
  • Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2007 Július 09, 19:32 »
 ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^
73 es DX!
Feri
ui: Tévedni emberi dolog, de másra kenni még emberibb.
ui: Eljön az idő, amikor a dolgok értéke már alacsonyabb, mint az általuk elfoglalt hely értéke. /HA7TY/
ui2: Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az ő problémája!

ha5di

• Vendég
« Válasz #4 Dátum: 2007 Július 09, 20:00 »
Pang ez a topik,mint ahogyan a sáv is.
Március vége-Április eleje óta gyakorlatilag nem tapasztalok forgalmat,még az oly kitartó OK2BVG is máshol próbálkozhat.
Nálam annyi "érdemleges" történt még Márciusban,hogy egy meglazult kikötési pont miatti földzárlattal kigyújtottam kerti avart,
ami csak azért nem befolyásolta a gyümölcstermést károsan,mert már úgyis lefagyott akkorra.
Itthon azért nem dicsekedtem senkinek  -_-

Ez ugye a QRP végfokkal történt?  :wacko:

Nem elérhető hg1dfb

• Sr. Member
    • Profil megtekintése
    • http://www.tami.hu
« Válasz #5 Dátum: 2007 Július 09, 21:04 »
 - foto ? :)

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2007 Július 10, 14:05 »
Ez valóban "a QRP végfokkal" történt-mert nincs másik -_-
Fotók vannak valahol...Ha meglelem,fölteszem.(megpróbálom)

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2007 Július 24, 21:26 »
Július 21.-én Szombaton végre volt némi aktivitás: DL2HRE DFCW CQ-ját több ízben-"O O" minőségben vettem.
OH2AQ "dx-summit" szerint még többen is voltak kinn.

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2007 Július 30, 06:28 »
Július 29.-én,Vasárnap 9 és 10 óra helyi idő szerint jól vehető volt RA3YO dfcw CQ-ja,a jellegzetes 15...20perces QSB-vel.
Ő általában jól "szól",noha tőlem 1160km-re van,most kicsit gyengébb "M M" jellemzést adtam volna.(nem hívtam,van QSO).
A terjedés még nem igazán jó. Oroszok 10W ERP-vel dolgozhatnak.

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2007 Október 08, 18:52 »
Október 6.-án 11 helyi idő szerint DK4U hell módban volt látható,a minőség olyan gyenge volt,hogy csak az utána következő QRS3 CQ-ból lehetett azonosítani-akkor viszont kiválóan.
Legközelebb megkísérlem elmenteni egy-egy szebb részletét a forgalomnak.

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2007 December 05, 18:11 »
Szervusztok!
A ha6px főoldalról elérhető  "TA-gallery"-n megtekinthető a tengerentúlról érkezett jelek kisebb mennyisége-egy kis antennatuning után.
Továbbá érdekes forgalom 505kHz-en is.

Nem elérhető ha5ti

• Hero Member
    • Profil megtekintése
    • HA5TI
« Válasz #11 Dátum: 2007 December 06, 09:48 »
Szervusztok!
A ha6px főoldalról elérhető  "TA-gallery"-n megtekinthető a tengerentúlról érkezett jelek kisebb mennyisége-egy kis antennatuning után.
Továbbá érdekes forgalom 505kHz-en is.

Szia Gyuri!

Linket adjál meg , meg nagy része a HA6PX oldalnak nem müxik.....

73   DX   Pista   HA5TI

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2007 December 06, 17:41 »
Bocs! Azért nem írtam linket,mert nekem sem mindig megy ^_^.
www.starjan.hu/~ha6px/SCG.htm
www.starjan.hu/~ha6px/ha6px_TA_G
Most sajnos nem valós idejű...

Nem elérhető ha6pc

• Hero Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2008 Július 26, 14:22 »
Szervusztok!
Jelentem,halál és sivatag van a sávon;megfigyelni semmit nem tudok már hónapok óta.
A cluster szerint is egyre kevesebb állomás próbálkozik,lehet,hogy kiégett,lefutott az egész-Európa szerte egyre inkább eltűnnek az azelőtt igen aktív állomások.
(Még a végén magam is kénytelen leszek visszatérni rövidebb hullámhosszra.)
Kérdésem: Van-e,lenne-e igény,hogy ujra beüzemeljük a HG6N 137kHz-es vevőt,amit később ti is távkezelve használhatnátok,NET-ről érzékenység és frekvenciabeállítás lehetőségével.
Az adót azt mindenki maga készítené,tapasztalat,hogy 10...100W bemenővel és akármilyen "hosszú"dróttal lehet QSO-zni.(Persze minél erősebb/jobb annál jobban szól)
Tehát: Legyen,vagy ott egye a fene az egészet-kövessük az Uniós "harmonizációt"?
(Esetleg csináljunk távkezelhető adót is? Bár ezt nem merném felügyelet nélkül hagyni-a már említett tűzeset miatt.)

ha5di

• Vendég
« Válasz #14 Dátum: 2008 Július 28, 10:34 »
Szervusztok!
Jelentem,halál és sivatag van a sávon;megfigyelni semmit nem tudok már hónapok óta.
A cluster szerint is egyre kevesebb állomás próbálkozik,lehet,hogy kiégett,lefutott az egész-Európa szerte egyre inkább eltűnnek az azelőtt igen aktív állomások.
(Még a végén magam is kénytelen leszek visszatérni rövidebb hullámhosszra.)
Kérdésem: Van-e,lenne-e igény,hogy ujra beüzemeljük a HG6N 137kHz-es vevőt,amit később ti is távkezelve használhatnátok,NET-ről érzékenység és frekvenciabeállítás lehetőségével.
Az adót azt mindenki maga készítené,tapasztalat,hogy 10...100W bemenővel és akármilyen "hosszú"dróttal lehet QSO-zni.(Persze minél erősebb/jobb annál jobban szól)
Tehát: Legyen,vagy ott egye a fene az egészet-kövessük az Uniós "harmonizációt"?
(Esetleg csináljunk távkezelhető adót is? Bár ezt nem merném felügyelet nélkül hagyni-a már említett tűzeset miatt.)

Azt nem tudom, hogy alakul az európai helyzet, érdemes lenne megnézni a DXCLUSTER spot-ok alakulását illetve kik látszanak ezekben. Ha csak az antenna méreteket és a zajt veszem alapul, legtöbb állomás számára reménytelen a dolog. Ezen sokat segíthet egy távolról elérhető vevő és talán abban is segíthet, hogy aki még aktív, annak se menjen el teljesen a kedve.

Szerintem egy vevő hasznos lenne, s az érdeklődés, használat alapján lehet gondolkodni az adóról is.

Amúgy a sáv ideális lenne egy jó kis DSR vevő kísérlethez is, hiszen a teljes sáv belefér egy hangkártyával feldolgozható spektrumba, nincs SSB, ...

Üdv... Béla