HAmatőr Fórum
Üdvözlünk,
Vendég
. Kérjük
jelentkezz be
vagy
regisztrálj
.
1 óra
1 nap
1 hét
1 hónap
Mindig
Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek:
Főoldal
Súgó
Keresés
Naptár
Felhasználók
Felhasználók megtekintése
Tagok keresése
Bejelentkezés
Regisztráció
HAmatőr Fórum
»
Üzemmódok, alkalmazások
»
Űrkutatás, műholdak, ballonok
»
Ballon tracker
« előző
következő »
Nyomtatás
Oldalak: [
1
]
Le
Szerző
Téma: Ballon tracker (Megtekintve 3461 alkalommal)
hg5apz
Hero Member
Ballon tracker
«
Dátum:
2012 Június 03, 19:04 »
Ballon tracker
A ballon inditasi kiserlet felvetette a problemat, hogy hogyan lehet kozelito informaciot kapni arrol, hogy kb merre fog repulni...
A start idejen jobb otlet hijjan megneztem a met.hu megfelelo (meglehetosen elnagyolt) szelirany es szelsebesseg ertekeit. Ezek persze csak a foldfelszinre ertendok es az ervenyessegukrol sem lehet tul sokat tudni.
Egy kis keresgeles nyilvanvalova tette, hogy a problema nem uj, es mar 2007-ben volt egy kesz ballon tracker program, ez:
Ballon Track for Windows, by Rick von Glahn, NØKKZ
http://www.eoss.org/wbaltrak/
Ez valoszinuleg ma is jo szolgalaltot tesz, egy szepseghibaja azonban szembetuno: a szukseges szel-sebesseg es -irany adatokat amerikai profi es amator meteorologiai szolgalatoktol szedi le a megfelelo elorejelzes/utvonal keszitesehez.
Tovabbi keresesre elojott egy ujabb, angol project, ami egy stand-alone program mellett egy web oldalt is uzemeltet, ahol a megfelelo adatok kitoltese utan elkeszitheto az utvonal elorejelzes. Az oldal alapban nehany angliai site/varos koordinatait tartalmazza, mint amelyek indulasi (launch) helyszinek lehetnek. Probat tettem vele, hogy a launch helszineul a valosagos magyar helyszin koordiantatit adajm meg:
Dinnyes, a szolokordon mellett:
47.173378,18.535194
Ezutan mar csak az maradt kerdeses, hogy sikerul-e a megadott helyszinhez tartozo szel adatokat talalnia/letoltenie.
Ugy tunik, elso probalkozasra mukodik az elorejelzes. Ide teszek egy kepernyo-kepet, jun 3, 16:27 local time az inditas idopontja (elmult idopontra nem fogad el adatokat elorejelzeshez).
Harom olyan parameter maradt ezekutan, amiknek a kozelebbi ismerete, vagy pontosabb becslese meg jobb utvonal-elorejezest eredmenyezhet, ezek:
- a legmagasabb elertheto magassag, alapban 30000 m
- az emelkedesi ertek, Ascent rate, (m/s)
- a sulyedesi ertek, Descent rate, (m/s)
- (Lat/Lon Deltas)
Ha ezekre a parameterekre lehetne kapni a valosagoshoz kozeli ertekeket, esetleg a ballon elso temlemetria adatai alapjan, akkor eleg jo utvonal szamitast lehetne vegezni. Ez kulonosen erdekes lehet a 433 MHz-en uzemelo ado esetleges vetelenek kalkulalasakor.
ballontrack.jpg
t.janos
Naplózva
hg5apz
Hero Member
Re:Ballon tracker
«
Válasz #1 Dátum:
2012 Június 03, 19:08 »
A ballon tracker oldal linkje:
http://habhub.org/predict/
Ez pedig a Dinnyes inditasi helyszinnel parameterezett valtozat., nem bizots hogy kesobb is mukodik:
http://habhub.org/predict/#
!/uuid=e1eb5898ad5a78a677981ae7ea1aa394a2118227
t.janos
Naplózva
ha5di
Vendég
«
Válasz #2 Dátum:
2012 Június 04, 08:26 »
Béla,
azért ez egy jó állapot, nem a Kárpátok medvéi marcangolták szét a hardvert, hanem újra kilövésre kész állapotba hozható
Béla
Naplózva
hg5apz
Hero Member
«
Válasz #3 Dátum:
2012 Június 06, 12:02 »
A ballon utvonalat elore szamolo odallal odaig jutottam, hogy egy lokalis verziot feltettem a gepemre.
Ha be van kapcsolva, akkor akar el is erheto:
http://hg5apz.homelinux.org/predict/
de egyelore a mogotte futo szel-adatokat leszedo programokat nem sikerult a "helyukre tenni'.
Ezek python scriptek, amiket megfelelo sorrendben egy cron job futtat, es orankent frissiti a meteorologiai adatokat.
Erre az adatallomanyra epult a ballon utvonal szamitas.
A web lapon alapban be van konfiguralva a dinnyesi inditasi helyszin, es el is indul a szamitas, de a hianyzo hatter adatok miatt nem tudja elvegezni. Remelem, a het vegeig meg sikerul helyreraknom, es mukodesbe hoznom.
Ha nem, akkor az angol oldal tovabbra is hasznalhato.
Az angol projectnek van meg ket masik resze is, az egyik a tenyleges kovetes soran keletkezett adatok felvitele, es a terkepen valo megjelenitese. Ezt az fldigi modositott valtozataval lehet elvegezni, ennek neve dl-fldigi. Egy valtozatot letoltottem belole az unbutu gepre, az egyelore nem derult ki, kell-e es milyen elozetes regisztracio a tenyleges adatok felvitelehez. Pillanatnyilag ugy tunik, eleg a hivojelet megadni, es a program elso indulasakor lathato konfig ablakokat kitolteni, majd a programot igy inditani: (ujraiinditani)
dl-fldigi --hab
Ha nincs radio/jelforras rajta, akkor persze nem csinal semmit, ill. idonkent default adatokat kuld a szerverhez.
A masik problema az, hogy ugy tunik, CW vetelhez nincs felkeszitve, hanem tnc szoveg-kimenetet var.
Minden esetre jo lett volna kiprobalni "elesben" is.
A leiras itt:
http://ukhas.org.uk/guides:tracking_guide
t.janos
Naplózva
hg5apz
Hero Member
«
Válasz #4 Dátum:
2012 Június 10, 08:13 »
A mai nap nem igerkezik igazi, idealis ballon eregeto idonek.
Eros del-nyugati aramlassal szinte folyamatos felhotakaro vonul el folottunk. Az europai felhoviszonyokat pl. itt lehet latni, az animacio negyed oras felveteleket mutat egymas utan:
http://www.sat24.com/
Vihar es villamfrontok is kialalkulhatnak, a pillanatnyi allapotok itt vannak, 1 perces frissitessel:
http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php
Sajnos nem haladtam elore a sajat, lokalis ballon utvonal elorejelzovel, igy az angol siteon fogom figyelemmel kiserni az utvonal elorejelzest.
Elso probalkozasra a ma reggeli indulasi idot vettem fel 9.20 UTC, egy kis kesessel szamolva. Az indulasi helyszint a korabban meghatarozott koordinatakkal vettem fel, a magassagat 135 m-nek, emelkedesre es sulyedesre 3 m/sec (default) erteket vettem fel, legnagyobb magassagra 15 ezer m-t. Igy az utvonalat Budapesttol kisse nyugatra jelzi, ez alighanem remenytelenne teszi szamomra a 433.920 MHz-es vetelt, a 10 Mhz lehetsegesnek tunik.
Az utvonal nalam ezen a linken nezheto meg:
http://habhub.org/predict/#
!/uuid=aaf3bf19ed9fa4de66cba855a3afd12f63ae62e0
Balassagyarmat korul haladna az orszag hatara fele, es a 15 km-es magassagot elerve a leereszkedo palya valahol az Alacsony Karparokban lenne.
A ballon team ezt aligha fogja igy engedni, de kozelebbi infok nelkul ezt a tobbe-kevesbe a mai szelviszonyokon es az alapertekeken alapulo elorejelzest lehet csak kapni.
t.janos
«
Utoljára szerkesztve: 2012 Június 10, 08:29 írta hg5apz
»
Naplózva
hg5apz
Hero Member
«
Válasz #5 Dátum:
2012 Június 10, 09:56 »
SZAL/Laci is aktivizalta regi ballonos tapasztalatait es kapcsolatait. Letezik egy hagyomanyos, de meg ma is hatekonyan mukodtetheto "informacio szerzesi mod", a szemelyes kapcsolatokon alapulo. Laci ezt irja:
------------------
(A ballon)... " A legvalószínűbb, hogy Szlovákiába jut el, ha elengedik... Döntően keleti (100°) és délkeleti (150-160°) és tíz tizenöt km/h -ás szél van a talajszinten arrafelé. Az esetenkénti lökések akár ennek a duplájára is rúghatnak. De nem ez a jellemző. Szóval csendes idő van. Amúgy nem kellett mást csinálnom mint egyet telefonálni ez ügyben. Mert adat tulképpen -főleg talajszintre- sehol sem található. Nagyobb magasságban > 2km viszont pont fordítva nyugati, északnyugati szél van. Ha van. Tehát eléggé csendes az időjárás.
Üdv,
Laci
-------------------
Varjuk a tovabbi fejlemenyeket es az inditast!
Toni, koszonjuk az infot, ezek szerint internet is van a helyszinen.
t.janos
Naplózva
hg5apz
Hero Member
«
Válasz #6 Dátum:
2012 Június 11, 20:24 »
Sajat kis probalkozasom volt a ballon repulesevel parhuzamosan, hogy teszteljem a korabban bemutatott ballon utvonal elorejelzo web oldal
http://habhub.org/predict/
pontossagat/hasznalhatosagat.
A mellekelt kepen osszegeztem a ballon utvonal elorejelzo altal kalkulalt utvonal/leszallasi hely es a valosagos leszallasi hely "konfiguraciojat".
Az A pont jelzi az elorejelzo szerinti leszallasi helyet, a B a valosagos leszallas koordinatait. A C pedig az indulasi helyszin.
A kepen a google meg egy autos megkozelitest is adott.
A koordinata kalkulator szerint a felszallas es a leszallas kozott "legvonalban" 121.47 kilometer N (7°) tavolsag volt, majdnem pontosan Eszaki iranyban, a ket koordinata paros:
47.147087,18.590705 inditas
48.230103 18.803743 leszallt
Az elorejelzovel szamitott leszallasi helyszinig pedig
98.05 kilometer N (6°) a tavolsag.
A becsult es a tenyleges leszallasi helyszin kozotti tavolsag
23.49 kilometers N (11°)
a ket koordinata paros pedig:
48.022998,18.74176 becsult
48.230103 18.803743 leszallt
Komment:
Ugy tunik, a fenti ballon elorejelzo program eleg jo utvonal elorejelzest tud kesziteni.
Nem lehet vele elmult idoszakra utvonalat szamoltatni, ennek valoszinuleg elsodleges oka az, hogy nem tarolja a szel-adatokat, hanem csak a legfrissebb, egy orankent frissitett adatok allnak rendelkezesre, ezekbol pedig nem lehet a multban megadott repulesre ervenyes utvonalat szamitani.
Jelentosen befolyasolja a keszitett utvonal tervet a szel adatok frissessege, ha hosszabb idoszak all rendelkezesre a repuleshez, akkor ezeket frissiteni kell, ha a program automatikusan nem vegzi el.
A mostani peldaban szereplo kb 23 km-es tavolsag a becsult es a tenyleges leszallasi helyszin kozott adodhat a nem megfeleloen megadott ereszkedesi sebessegbol, valamint abbol, hogy nem pontosan a foldeteres idejere szamitottam az utvonalat. Ha az elorejelzot egy telemetriat eloben vevo allomason futtatjuk, akkor azonnal lehet kalkulalni az emelkedesi ill. a sulyedesi sebesseg ertekeket.
ballonut.jpg
t.janos
Naplózva
ha4bm
Jr. Member
HA4BM
«
Válasz #7 Dátum:
2012 Június 13, 08:57 »
Nagyon teszteszik ez a téma. Nagyon sajnálom, hogy csak most bukkantam rá. Ez az én csőlátásomat mutatja.
Legközelebb a társ témákban is körülnézek itt a hasix-en legalább. :-)
Az indítás helyét lehetett volna délre vinni egy kicsit az előrejelzés szerint. Na, majd legközelebb.
Tervekben van a következő ballon is. Ehhez mindenképp használni szeretném az előrejelzésed.
Sok 73, de Béla
Naplózva
mni 73 es dx
hg5apz
Hero Member
«
Válasz #8 Dátum:
2012 Június 13, 20:05 »
Bela,
semmikepp sem lehet csolatast emlegetni, amikor arrol van szo, hogy mi-mindent kell csinalni, mi mindenre kell figyelni egy ballon sikeres utjahoz. Kivulallokent szerettem volna olyasmivel foglalkozni, ami hasznos lehet, de a team elsodleges feladatai koze alighanem nem fer be. Van az emlegetett ballon koveto sitenak egy masik resze is, ha valaki regisztral, es venni tudja eloben a telemetriat, akkor az fldigi egy modositott verziojaval felkuldheti, es az adatok azonnal egy googlre mapre kerulnek. Ha tobb hivojel jelentkezik be, es kuldi az adatokat, akkor kulodnseget tesz a hivojelek kozott. Ezzel is erdemes lenne probalkozni.
En azt terveztem, hogy egy kereszt-yagi szeru antenaval es az rtl-sdr-el teszek probat 433.920-on, de latva az utvonal elorejezest, ugy gondoltam, hogy 40-50 km tavolsagbol nincs eselyem, hogy meghalljam. Kozben reggel bejelentkezett egy nemet, hogy nem tesztelnem egy kicsit az sdr serveret, es jol eltoltottuk az idot. Amikor jottek az elso sikeres URH veteli beszamolok, akkor sajnaltam igazan, hogy nem probalkoztam a vetellel.
Meg egyszer gratulalok a sikeres uthoz, kivancsian varom a reszletes beszamolot.
Egy egyszeru kis meroeszkoz gondolataval fogalalkozom, de errol inkabb kulon kellene szot valtani.
t.janos
Naplózva
Nyomtatás
Oldalak: [
1
]
Fel
« előző
következő »
HAmatőr Fórum
»
Üzemmódok, alkalmazások